els àpats

Els àpats a la llar d'infants estan dotats de gran valor educatiu i formen part de la vida quotidiana.  Aquestes estones esdevenen moments privilegiats de relació entre nosaltres. Es comparteixen converses i detalls propis de la convivència, creant moments rics i carregats d'aprenentatges. 

L ’infant, des que és nadó fins que té 3 anys d’edat, aprèn a mamar, tastar, mastegar, empassar i manipular aliments, i també a descobrir diferents olors, gustos i textures, amb la finalitat que s’incorpori, a poc a poc, a l’alimentació familiar. 

 

Els àpats han de ser espais de contacte, de relació i d’afecte.

 

Planifiquem i organitzem aquestes estones per tal de poder acompanyar als infants, observant, donant temps i proporcionant les eines necessàries que afavoreixin la seva autonomia. Els infants realitzen els àpats a la seva pròpia aula, espai de referència en el qual s'ubiquen cada dia. Aquest fet els permet sentir-se segurs, afavoreix un clima tranquil i relaxat que es converteix en proper i familiar. 

 

 

Amb els nadons respectem el ritme de cada un i s'alimenten de llet materna o llet adaptada fins que la família, a partir de les recomanacions de Pediatria, decideix començar a introduir nous aliments per tal de facilitar uns nivells de desenvolupament i de salut adequats. 

 

El procés de diversificació alimentària, és el període en què d’una manera progressiva es van incorporant diferents aliments a l’alimentació del lactant. La incorporació de nous aliments s'ha de fer d’una manera progressiva, lenta i en petites quantitats. 

 

 

A mesura que els infants es fan grans, van adquirint destreses manuals per alimentar-se sols, beure d’un got i menjar el mateix que la resta de la família, amb algunes petites adaptacions, com, per exemple, tallar els aliments en petites porcions i permetre que agafin el menjar amb els dits, el punxin amb la forquilla o se’l mengin amb la cullera. 

 

L'hora dels àpats són moments de trobada i aturada, on a més de satisfer-se una de les necessitats més bàsiques dels infants, ells aprenen a ser cada vegada més autònoms. 

També és important tenir en compte la gestió del temps, ajustant-nos a la realitat, però sent flexibles i adaptant-nos als diferents ritmes dels infants. Realitzar una seqüència temporal regular ens aporta ordre, seguretat i permet als infants poder anticipar les accions que passaran. 

 

Gaudim d'una cuina pròpia i això ens permet establir llaços de confiança amb la persona que se n'encarrega. La seva figura és clau pel bon funcionament del dia a dia.